Sponsors

Tennisvereniging Aloë op weg om energieneutraal te worden

Tennisvereniging Aloë uit Zuidbroek is hard op weg om haar tennispark energieneutraal te maken. Onlangs is verlichting rondom de 4 tennisbanen vervangen. Ook zijn 38 zonnepanelen geplaatst op het dak van het clubgebouw. De club krijgt bovendien nog een zonneboiler. Die moet zorgen voor warm water (douchen) en vloerverwarming. Deze aanpak kost de club iets meer dan 41.000 euro.

Aloë draagt zelf bijna 5.400 euro bij in de kosten door zelfwerkzaamheid en een eigen bijdrage. De rest heeft de tennisvereniging via subsidies en een bijdrage bijeen gekregen.

Leader

Leader is met een bijdrage van 15.000 euro de grootste subsidieverstrekker. De gemeente Midden-Groningen heeft iets meer dan 5.000 euro gegeven (Aloë is geprivatiseerd). En ook de Rabobank is goed voor een substantiële bijdrage (6.000 euro).

Kostenposten

Voorzitter Jans de Vries is maar wat blij met deze aanpak. Hij schat in dat zijn club op verlichting 1.500 tot 2.000 euro op jaarbasis aan kosten kan besparen. “Elektriciteit is een van de grootste kostenposten voor ons.”

Garantie

“We hebben de ledverlichting voor de banen van Philips. Dat was het enige bedrijf dat ons 10 jaar garantie geeft op de verlichting. We hadden gaslampen. Elk jaar moesten we 1 of 2 lampen vervangen. Dat kostte ons 250 euro per lamp.”

Milieu

De doelstelling van Aloë, die 110 leden telt, is om het gehele complex energieneutraal te maken. “De duurzaamheiddoelstelling heeft 2 kanten: ten eerste duurzaam ten aanzien van het milieu en ten tweede door de vaste kosten, in dit geval energiekosten, omlaag te brengen.”

Gasverbruik

Het gasverbruik moet, zo is de verwachting, door de zonnepanelen met 60 procent verminderd kunnen worden. De tennisclub betaalde in de periode van april 2017 tot april vorig jaar iets meer dan 4.300 euro aan energiekosten.

Posted in Actueel | Leave a comment

Omliggende verenigingen

LTC NOHN , Sappemeer
TIOLO , Meeden
TCM , Muntendam
T.C. Wijchgelsheim , Schildwolde
LTC de Kalkwijck , Hoogezand
T.V. siddeburen , Siddeburen
T.C. Ready , Scheemda